Newhailes House

E&Co were the structural and civil engineering consultants appointed by the National Trust for Scotland to conserve and restore Newhailes House, with the conservation philosophy to preserve the patina of age while accommodating modern services etc. When we investigated the integrity of the existing structure, we discovered that alterations made to the roof in the late C18 were structurally unsound, so these were addressed and resolved. Considerable time was spent finding routes for the required services that had the least impact of the original fabric. A lift was also inserted. In 2007 we were further commissioned to improve the visitor facilities within the associated Courtyard Stableblock

Architect
LDN Architects
Client
National Trust for Scotland
Value
£2,200,000
Awards
Europa Nostra Diploma
RIBA Award
RIBA Conservation Award
Civic Trust Mention
EAA Bronze Medal